Tutorial Chocolate Fountain #1: Cara mencairkan chocolate

Photo source: dkweddingtouch

Walaupon chocolate fountain ni dah glamer sekarang, ramai jugak yang masih tak sure macamana nak gunakannya.. maybe sebelum ni cuma rasa kat majlis orang lain.. so dip jer la kan??

Ada beberapa cara untuk cairkan chocolate. Saya sangat-sangat cadangkan guna chocolate khas untuk chocolate fountain untuk menjamin usia mesin chocolate fountain anda. Beli pon bukan murah kan?? Takkan nak pakai sekali-dua jer? Tak sure mana nak dapatkanya? Click here.

A. Menggunakan Microwave

Bahan-bahan yang diperlukan:-
a) Chocolate khas untuk chocolate fountain
b) Bekas atau container yang sesuai untuk microwave
c) Microwave

1) Masukkan chocolate pallate/ chip ke dalam bekas dan letak dlm microwave for 30sec.
2) Keluarkan dari microwave dan kacau sampai takde lump (cair sepenuhnya)
3) Masukkan balik for 30sec kalau perlu.. buat sampai cair sepenuhnya sbb lump akan membuatkan choc stuck kat mesin anda nanti.

*Note: Pastikan chocolate anda tak burn yer.. penting ni..

Sila lihat video dibawah supaya lebih faham.




Saya kurang gemar kaedah ni.. penah buat sekali tapi tak suka lah..
Untuk chocolate khas untuk chocolate fountain jenama Chocolate Line yang halal, boleh beli kat Ally's.

Kalau nak tau kaedah yang seterusnya.. bersambung lain kali.. bye

Ally

A place where making life beautiful is possible even within a budget.

No comments:

Post a Comment