Salam semua,
Hari
ini, saya
terpanggil untuk berkongsi maklumat dengan pembaca semua tentang mush
coklat.. coklat pon ada musuh? Yer… musuhnya ialah Air.. Air umpama musuh ketat
coklat untuk chocolate fountain/ fondue anda. Tak kira samada anda menggunakan
coklat khas untuk chocolate fountain yang saya jual atau sebarang coklat
kompaun dan coklat masakan.
Salah
seorang pembeli coklat saya mengatakan coklat yang dibeli mengalir dengan
cantik di mesin chocolate fountain beliau tapi lama-kelamaan bertukar menjadi pekat.
Saya pernah
mengalami masalah ini beberapa tahun dulu masa mula-mula berkecimpung dalam
bidang pengcoklatan ni (betul ker perkataan ni?). Rupa-rupanya buah-buahan yang
saya gunakan tidak kering sepenuhnya.. masih lembab.. akibatnya,
lepas dicelup ke dalam coklat beberapa kali, coklat pon menjadi pekat..
sebaiknya, cuci buah-buahan sehari sebelum majlis, biarkan kat dalam bekas
plastic yang berlubang supaya air akan turun kebawah.. biarkan diatas kaunter
dapur sehingga kering, kemudian barulah dimasukkan kedalam fridge. Jangan
masukkan terus ke dalam fridge dalam keadaan tak kering sepenuhnya sebab fridge
tidak akan mengeringkan air yang ada.
Selain
itu, jika anda menggunakan kaedah double boiler untuk mencairkan coklat,
pastikan tangan, working space dan utensils yang digunakan bebas dari air.
Beberapa titik air sudah cukup untuk menjadikannya pekat.
Selamat
mencuba!
ooh baru tau ni ally..tq so much.. diana melaka
ReplyDelete